Chauffe-eau

Hoe uw boiler installeren: ons advies

HET INSTALLATIEPROCES STAP VOOR STAP UITGELEGD

Plaats, bevestiging, waterzijdige en elektrische aansluitingen… Het installeren van een elektrische boiler vereist enige kennis van de doe-het-zelver. Het plaatsen van een zonne- en warmtepompboiler laat u daarentegen beter over aan een professional!

De installatie van een boiler hangt af van het gekozen systeem. Bij zonne- en warmtepompboilers is dit redelijk complex en vereist de installatie een professional. De plaatsing van een traditionele elektrische boiler ligt daarentegen binnen handbereik… Op voorwaarde dat u enige kennis hebt van sanitair en elektriciteit.

  

DE JUISTE PLAATS

Hoe dichter bij de aftappunten (badkamer, keuken, wasruimte), hoe efficiënter de installatie: verhoogd comfort – het water is onmiddellijk warm – en besparing – minder waterverbruik voordat de ideale temperatuur is bereikt. Atlantic biedt toestellen voor horizontale en verticale montage (wand- of vloermodellen). Deze laatste kunnen gemakkelijk in een, bij voorkeur geventileerde, bergkast worden geplaatst. Opgelet: laat minimum 50 centimeter vrije ruimte rond het toestel om de installatie en het onderhoud te vergemakkelijken. Houd er rekening mee dat als de installatie van een elektrische boiler in een natte ruimte (badkamer, ...) gebeurt, het verplicht is om te voldoen aan de geldende specifieke normen.

BESCHERMING VAN DE GEBRUIKER EN VEILIG GEBRUIK VAN HET APPARAAT

Het beschermingsniveau van elektrische apparaten tegen spatwater wordt bepaald door hun IP-classificatie die aangeeft in welke zones van een natte ruimte deze toestellen veilig kunnen worden geïnstalleerd.

De toestellen van Atlantic hebben een IP-klasse tot IP24 en mogen worden geïnstalleerd in de zones 2 of 3 van uw badkamer, afhankelijk van de regelgeving in het land van installatie.

De IP-classificatie van Atlantic garandeert een veilig gebruik van haar apparaten.

image_alt
VEILIGHEIDSVENTIEL

Het veiligheidsventiel is onontbeerlijk om de boiler te beschermen tegen overdruk. Het is rechtstreeks aangesloten op de boiler (zonder afsluiter of drukregelaar) en stabiliseert de druk in het apparaat. Voor een langdurige werking kiest u beter een veiligheidsventiel in roestvrij staal, dit is bestand tegen de hardheid van het water. Bij een druk van meer dan 5 bar wordt een drukregelaar ten zeerste aanbevolen: deze wordt op de koudwatertoevoer geplaatst, vóór het veiligheidsventiel.

TEMPERATUURBEGRENZER

Verplicht als uw leidingen van kunststof zijn en bij elke grondige renovatie of nieuwe installatie. Net als een thermostatische kraan mengt de temperatuurbegrenzer het warme water uit de boiler met het koude water uit het leidingnet om brandwonden te voorkomen. De temperatuur is begrensd tot 55°C.

  

SOKKEL OF VOETSTEUN

Optioneel, vergemakkelijkt aanzienlijk de plaatsing bij bepaalde installaties, bijvoorbeeld bij de montage van een verticale wandboiler wanneer er geen dragende muur aanwezig is. Er zijn slechts twee bevestigingspunten nodig. Zonder sokkel dient u gereedschap en bevestigingsmiddelen te voorzien die compatibel zijn met het muurtype.

  

WATERZIJDIGE AANSLUITINGEN

Om veiligheidsredenen dient u de stroomtoevoer uit te schakelen wanneer u de waterzijdige en elektrische aansluitingen uitvoert. U gaat te werk in vier stappen:

  1. Sluit de diëlektrische koppeling die meestal met de boiler wordt meegeleverd, aan de rood gemarkeerde warmwateruitlaat aan. Deze elimineert galvanisch koppel, beschermt elektrische en elektronische apparaten, isoleert tegen zwerfstromen. Vergeet de dichtingen niet.
  2. Dicht de schroefdraad van de koudwatertoevoer (blauw) af met hennep, dichtingspasta of teflon en schroef het veiligheidsventiel erop.
  3. Sluit de afvoer van het veiligheidsventiel aan op de afvoer van het afvalwater.
  4. Sluit met speciale slangen de warmwateruitlaat en de koudwatertoevoer aan via het veiligheidsventiel.

  

ELEKTRISCHE AANSLUITING

Voor de elektrische aansluiting van de boiler dient u te zorgen voor een speciaal circuit met starre koperdraad van minstens 2,5mm². Beveiliging gebeurt door een stroomonderbreker van 16A en een differentieelschakelaar van 30mA. Neem bij de montage het technisch schema van de fabrikant en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht. Vergeet de aansluiting op de schakelaar voor dag- en nachttarief niet als de installatie er een heeft. Voordat u de kap van de boiler sluit moet u nog een laatste keer de elektrische aansluitingen inspecteren.

  

INBEDRIJFSTELLING

Eenvoudig: open voorzichtig een warmwaterkraan (een beetje) en vervolgens de watertoevoer om het reservoir te vullen. Dit dient om de lucht uit het reservoir te verwijderen. Als het water regelmatig stroomt, draait u de kraan dicht en wacht u tot het reservoir helemaal vol is. Zet de stroom aan voor de eerste opwarming. Schakel eventueel de schakelaar voor dag- en nachttarief uit, indien aanwezig. De eerste opwarming duurt, afhankelijk van de modellen, 1u30 à 8 uur. Controleer ondertussen het veiligheidsventiel, er moet water uit druppelen via de afvoer. Controleer na de eerste opwarming de aansluitingen en de flens op lekken. Draai deze verder aan, indien nodig.