Chauffe-eau

Hoe uw boiler onderhouden: ons advies

REGELMATIG ONDERHOUD VERLENGT DE LEVENSDUUR VAN UW BOILER EN BESPAART ENERGIE.

Een elektrische boiler onderhouden kan ieder van ons, op voorwaarde dat u de instructies van de fabrikant opvolgt. Maar niets belet u om uw installateur om een onderhoudscontract te vragen, bij voorkeur voor tweejaarlijks onderhoud. Vooral voor zonne- en warmtepompboilers raden wij dit ten zeerste aan.

  

EEN REGELMATIG ONDERHOUD IN 3 STAPPEN

Ongeacht het soort technologie moeten regelmatig de volgende drie stappen worden uitgevoerd:

  1. Bedien de afvoerhendel van het veiligheidsventiel om vastlopen te voorkomen. Idealiter één keer per maand.
  2. Tap in gebieden met hard water het reservoir minstens om de twee jaar af (of laat dit uitvoeren). Zo kan kalkaanslag op de weerstand worden verwijderd. Opgelet: doe dit met de hand, zonder bijtende of chemische producten. Vergeet bij het opnieuw monteren de dichting niet te vervangen.
  3. Controleer de elektrische aansluitingen, de staat van de draden, de thermostaten en andere regelapparatuur.

  

VOOR ZONNE- EN WARMTEPOMPBOILERS

Bij warmtepompboilers moet u bovendien ook minstens één keer per jaar de filters stofvrij maken. Opgelet: om de lekdichtheid van het koelmiddelcircuit (nodig voor de werking van de warmtepomp) te controleren, is een erkend koeltechnicus nodig. Bij zonneboilers moet u regelmatig controleren of de zonnecollectoren op het dak schoon zijn. Over het algemeen is hier geen onderhoud nodig, regen spoelt stof en andere verontreiniging weg.