image_alt

Hoe uw warmtepomp kiezen: ons advies

U MAG NIET ZOMAAR IMPROVISEREN BIJ HET KIEZEN VAN EEN WARMTEPOMP (WP)! GEZIEN DE BREDE WAAIER AAN SYSTEMEN EN DE VELE PARAMETERS WAARMEE REKENING MOET WORDEN GEHOUDEN, IS PROFESSIONEEL ADVIES ZEKER NUTTIG OM VERGISSINGEN TE VOORKOMEN.

Om een warmtepomp (WP) te beschrijven, gebruikt men vaak een koelkast als voorbeeld. Een WP werkt immers volgens hetzelfde principe, behalve dat deze warmte produceert, en soms ook koeling. Hoe werkt een WP? Door de van nature aanwezige warmte te «onttrekken» aan de lucht, de grond of het water.

Deze warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het koelmiddel dat door de opwarming gasvormig wordt. Via een compressor wordt dit omgezet in energie.

Ter herinnering: met 1 KWh elektriciteit kan een WP 3 tot 5 KWh gratis produceren. Hoe hoger de COP (coefficient of performance, of prestatiecoëfficiënt), hoe efficiënter de WP. Dit is een van de belangrijkste selectiecriteria. Ons advies: focus op de seizoensgebonden COP, een goede indicator die rekening houdt met de klimatologische omstandigheden op jaarbasis.

UW BEHOEFTEN INSCHATTEN

Het selecteren van een warmtepomp is complex. U doet er goed aan u te laten bijstaan door een professional. Elk model, en er zijn er veel, is bedoeld voor een specifieke configuratie. Wanneer het een goed geïsoleerde nieuwbouw betreft, zal de keuze hoogstwaarschijnlijk anders zijn dan bij de vervanging van een verwarmingsketel in een bestaande woning. Daarnaast is er de kwestie van de behoeften: verwarming, wel of geen sanitairwarmwaterproductie, koeling in de zomer.

Andere parameters om rekening mee te houden: het type verwarmingstoestellen dat u heeft – radiatoren, vloerverwarming, ventiloconvectoren. Dit zijn allemaal belangrijke criteria om de installatie goed te dimensioneren. Goed om weten: naast de extra kost bij aankoop, verhoogt een overgedimensioneerde installatie het aantal cycli, waardoor het elektriciteitsverbruik en de slijtage toenemen. Een ondergedimensioneerde installatie daarentegen zal niet alle behoeften dekken en de elektrische steunverwarming zal veel vaker moeten bijspringen.

WELK WP-MODEL KIEZEN?

De meest gebruikte systemen in huis zijn de zogenaamde aerothermische warmtepompen die warmte uit de lucht halen. Als de installatie correct is uitgevoerd, is de terugverdientijd kort, van 3 tot 8 jaar, afhankelijk van de situatie.

Geothermische warmtepompen – halen warmte uit de grond – of hydrothermische – halen warmte uit het water – zijn, vanwege de hoge kosten, de ingewikkelde administratieve kant en de complexiteit van uitvoering, eerder voorbehouden voor nieuwbouw.

LUCHT/WATER WARMTEPOMP

Het werkingsprincipe is eenvoudig: een of meerdere buitenunits onttrekken warmte uit de koude buitenlucht. Deze calorieën verwarmen een warmtegeleidende vloeistof. Wanneer deze opgewarmd is, geeft hij zijn warmte af aan het water in het systeem dat door lage-temperatuurtoestellen (radiatoren of vloerverwarming) circuleert. De zogenaamde hoge-temperatuurtoestellen kunnen ook worden gebruikt voor de productie van sanitair warm water en ingezet op een bestaand circuit van hoge-temperatuurradiatoren. Deze modellen vervangen de bestaande ketel zonder dat er een steunverwarming nodig is.


Alféa Extensa A.I.
LUCHT/WATER WARMTEPOMP – ENKEL VERWARMEN

Ces pompes à chaleur dédiées au chauffage sont performantes et adaptées aussi bien aux projets de de rénovation que de construction neuve.

  

  

Bekijk het gamma Warmtepomp voor de verwarming van uw woning

Alféa Extensa Duo A.I.
LUCHT/WATER WARMTEPOMP – VERWARMING EN SANITAIR WARM WATER

Deze performante warmtepompen, geschikt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten, zorgen voor uw verwarming én sanitair warm water.

  

  

Bekijk het gamma Warmtepomp voor de verwarming van uw woning en sanitair water